Een nieuwe school is voor een kind altijd spannend. Wij helpen graag ervoor te zorgen dat uw kind snel zijn plaats heeft gevonden. Juist in de eerste weken is frequent contact tussen ouder en leerkracht noodzakelijk. Wanneer u uw kind aan wilt melden, vragen wij u altijd met uw kind langs te komen. We nemen de tijd om kennis te maken met elkaar en u kennis te laten maken met de school.
Wij vinden het belangrijk om kinderen een stevige basis voor de rest van hun schoolloopbaan en toekomst mee te geven. We willen dat kinderen zich in de breedste zin van het woord ontwikkelen zodat zij kunnen opgroeien tot evenwichtige en gelukkige volwassenen. Dat doen we door goed onderwijs aan te bieden en oog te hebben voor talenten van kinderen.
De verjaardagen van de kinderen vieren we in de klas. De kinderen mogen trakteren en als ze willen samen met een vriendje / vriendinnetje de leerkrachten in de klassen trakteren. De school heeft een voorkeur voor een gezonde traktatie. De verjaardagen van de juffen en meesters vieren we gezamenlijk op de juffen- en meesterdag aan het einde van het schooljaar.
Een keer per jaar gaan de kinderen op schoolreis. De invulling van deze dag gaat in overleg met de ouderraad.
De kinderen van groep acht hebben een schoolverlaterskamp van drie dagen. De begeleiding bestaat die dagen uit twee leerkrachten. Voor deze dagen vragen wij ouders een financiële bijdrage.
Belangrijk voor u om te weten dat wij geen kinderen buitensluiten als u deze bijdrage niet kunt betalen.
Elk jaar houden we een actie voor een goed doel. Met verschillende activiteiten verzamelen we zoveel mogelijk geld of materialen. Dit goede doel wordt gekoppeld aan een lesprogramma waarin de leerlingen uitleg krijgen over de noodzaak en het nut van de betreffende actie.
De laatste ochtend voor een vakantie en op 6 december mogen de kinderen van groep 1 en 2 speelgoed van thuis mee naar school nemen. Dat kan bijvoorbeeld een spelletje zijn of een auto, een kleurboek, pop, etc. De kleuters spelen dan samen met het speelgoed. Op 6 december geldt dit voor alle groepen. Wilt u erop toezien dat uw kind op andere dagen geen speelgoed mee naar school neemt?
Gedurende de acht schooljaren gaan de leerlingen mee met diverse excursies. Zo gaan we naar de kinderboerderij, de bibliotheek, een museum, een kunstenaar, techniekmiddagen, uitjes die aansluiten bij de projecten etc.
Met de oudere leerlingen gaan we op de fiets of met de bus. Bij deze excursies is het noodzakelijk dat wij hulp krijgen van ouders voor begeleiding en vervoer.
Door het jaar heen organiseren de gemeente en sportverenigingen allerlei buitenschoolse sportactiviteiten voor de groepen 1 t/m 8. Uiteraard doen wij als school volop met deze sportactiviteiten mee. De kinderen kunnen zich dan via de school daarvoor opgeven. Wel is het zo dat we pas meedoen wanneer zich voldoende ouders aanmelden als begeleider en/of als scheidsrechter.
De Gerardus Majella is een duurzame school. Een gezonde leefstijl vinden wij heel belangrijk en hier besteden we dan ook regelmatig aandacht aan. Dit doen we in de lessen, maar zeker ook bij de invulling van de projecten. Ook doen we mee aan verschillende sporttoernooien, de koningsspelen en lopen we ieder jaar de Avondvierdaagse.
We willen u als ouders vragen bij verjaardagen een gezonde traktatie aan de kinderen en leerkrachten uit te delen.
Elke maandag en woensdag is het fruitdag. Voor de andere dagen geldt dat wij het prettig vinden als uw kind een stuk fruit meekrijgt voor tijdens de eerste pauze. Op woensdag is het waterdag. Tijdens de eerste pauze wordt dan water gedronken.
Dagelijks doen we ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een open en eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
Hoofdluis is een normaal verschijnsel op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn. Het komt dus wel eens voor dat een kind luizen heeft. Een kind kan daar niets aan doen omdat het op verschillende manieren overgedragen kan worden. Woensdag na elke vakantie wordt er gecontroleerd op luizen door moeders die precies weten waar zij op moeten letten.
Het is dan handig dat kinderen geen gel in hun haren hebben en dat de haren niet vol speldjes en vlechtjes zitten. Mochten zij luizen bij uw kind vinden, dan wordt u door een leerkracht op de hoogte gesteld.
De Gerardus Majella verzorgt regulier onderwijs. Naast dit reguliere onderwijs bieden wij extra activiteiten aan. Bijvoorbeeld schoolvieringen, schoolreisje en vervoer. Voor de financiering van ons brede aanbod van bijzondere en extra activiteiten vragen wij een vrijwillige ouderbijdrage. Het bevoegd gezag en de ouders uit de (deelraad van de) medezeggenschapraad stellen jaarlijks samen de ouderbijdrage vast en bepalen waaraan deze wordt besteed.
De gevraagde ouderbijdrage is vrijwillig. Kunt of wilt u de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Dan leidt dit nooit tot uitsluiting van deelname voor uw zoon of dochter. Al onze leerlingen kunnen meedoen aan alle activiteiten die wij aanbieden.
De vrijwillige ouderbijdrage wordt geïnd via “Schoolkassa” dat een onderdeel is van ParnasSys, ons schooleigen administratieprogramma. U ontvangt aan het begin van het schooljaar een betaalverzoek van ons die u eenvoudig via IDEAL kunt voldoen. Ook voor andere incidentele ouderbijdragen zal dit betaalsysteem worden gehanteerd.
De Gerardus Majella heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.
Ongevallenverzekering
Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen
verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:
*Indien de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreeks gevolg is van de werkzaamheden welke verzekerde uit hoofde van zijn/haar functie verricht.
Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.
Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit zo spoedig mogelijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening zo spoedig mogelijk moet worden ingeleverd bij de administratie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.
Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.
Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.
Doorlopende reisverzekering
Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.
Werken aan gezonde arbeidsomstandigheden betekent systematisch aandacht voor eventuele knelpunten op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Deze voortdurende systematische aandacht is vanuit de Arbowet verplicht. Dit betekent dat wij ons allereerst moeten inspannen om de risico’s zoveel mogelijk te vermijden. De Gerardus Majella werkt voortdurend aan het voorkomen van onveilige situaties en het verkleinen van de kans dat deze kunnen ontstaan. Dit gebeurt onder andere door scholing, EHBO-trommels regelmatig bij te vullen, alle leerkrachten op de hoogte te brengen van het calamiteitenplan, drie keer per jaar met de leerlingen een ontruiming te oefenen en uitgangen, gangen en blusapparatuur vrij te houden van obstakels.
In het schoolgebouw is een aantal voorzieningen aangebracht om het begin van een brand te signaleren, te kunnen bestrijden en om uitbreiding te beperken. Tevens zijn er voorzieningen om hulp te bieden bij letsel. Deze voorzieningen zijn: een brandalarmsysteem door de hele school, brandslangen, schuimblussers, brandladders, brandblusdeken en EHBO-trommels
Op elke school dienen minimaal twee werknemers opgeleid te zijn als BHV-er voor het verrichten van levensreddende eerste hulp. Op de Gerardus Majella zijn dit vier leerkrachten. Zij verrichten adequaat eerste hulp, schakelen indien nodig externe hulp in en zijn in staat kleine blusmiddelen te hanteren.
Alle speeltoestellen voldoen aan de veiligheidseisen en worden jaarlijks daarop gecontroleerd. Voor en na schooltijd zijn er altijd leerkrachten op het plein om een oogje in het zeil te houden.
Ontruimingsoefening
In elk schooljaar worden 3 oefenmomenten gepland. Het eerste vindt plaats aan het begin van het schooljaar (aug of sep). Iedereen is van dit oefenmoment op de hoogte. Alle leerkrachten kennen de instructies en leggen deze aan hun groep uit. Bij het tweede moment wordt de week genoemd aan de leerkrachten. Het derde oefenmoment wordt onaangekondigd gehouden, evt. in samenwerking met de brandweer. Tijdens de ontruimingsoefening neemt iedere leerkracht de leerlingen mee en loopt via een afgesproken route naar het veld. Daar stellen de groepen zich in rijen op, zodat snel ieders aanwezigheid kan worden gecontroleerd. De BHV-ers controleren ondertussen het gebouw. Elke oefening wordt na afloop in een teamvergadering besproken. Indien nodig vindt bijstelling plaats van het Actieplan Ontruiming.
Rol ouders bij een ontruiming
Indien u als ouder in het gebouw bent, bijvoorbeeld tijdens het begeleiden van enkele leerlingen, het voeren van een gesprek of het bijwonen van een presentatie, dient u te weten hoe te handelen mocht ontruiming nodig zijn.
Het volledige calamiteitenplan is op school aanwezig. Mocht u als ouder nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met de directie of de BHV-ers.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen kinderen, ouders leerkrachten en medewerkers terecht als ze zich (seksueel) geïntimideerd voelen of als hen fysiek en/of psychisch geweld is aangedaan. Het kan gaan om vervelende uitnodigingen, dubbelzinnige opmerkingen, de manier waarop iemand naar je kijkt, handtastelijkheden of extreme pesterijen. Tevens valt hier discriminatie en extremisme onder. De vertrouwenspersoon bij ons op school is: Lian van Bussel. Zij is te bereiken op l.vanbussel@veluwseonderwijsgroep.nl
Wanneer uw kind ziek is en daarom niet naar school kan komen, vragen wij u uw kind op tijd af te melden. U kunt dat doen door ‘s ochtends tussen 08.00 – 08.30 uur naar school te bellen.
Soms is het onvermijdelijk dat een bezoek aan een tandarts, huisarts, orthodontist, etc. plaatsvindt gedurende de les. Mocht het nodig zijn dat u hiervoor uw kind ophaalt uit de les willen wij dit voorafgaand weten, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.
Onze school kent een aannamebeleid wanneer klassen in de onderbouw groter dreigen te worden dan 27 leerlingen. Dit om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Klik hier voor meer informatie.
Ouders die overwegen om hun kind(eren) te plaatsen op onze school nodigen wij graag uit voor een gesprek. Daarin krijgt u als ouder uitleg over onze school en zullen wij proberen al uw vragen te beantwoorden. Ook krijgt u van ons een rondleiding door de school. Onze school kent een aannamebeleid wanneer klassen in de onderbouw groter dreigen te worden dan 27 leerlingen. Wilt u weten in hoeverre de school nog ruimte heeft om leerlingen te plaatsen, neem dan contact op met de locatieleider I.Harleman.
Als uw kind jonger dan drie jaar is, kunt u uw kind nog niet aanmelden. Mocht u interesse hebben in onze school dan kunt u dat kenbaar maken met een vooraanmelding. Het aantal vooraanmeldingen geeft de school inzicht in hoeveel ouders geïnteresseerd zijn om hun kind ons onderwijs te laten volgen. U kunt wettelijk geen rechten ontlenen aan een vooraanmelding. Vanaf drie jaar kunt u uw kind officieel aanmelden.
U kunt uw zoon of uw dochter officieel vanaf drie jaar schriftelijk aanmelden bij ons op school. Als u het inschrijfformulier heeft ingevuld en wij over de benodigde gegevens beschikken, krijgt u te horen of wij uw kind kunnen plaatsen. We streven ernaar u binnen 6 weken na ontvangst van deze aanmelding te laten weten of onze school uw kind kan toelaten; in enkele gevallen duurt de berichtgeving maximaal 4 weken langer. Als er meer kinderen zijn aangemeld dan wij als school plek hebben, dan treedt de toelatingsprocedure in werking. Wij geven voorrang aan kinderen die al een broertje of zusje op school hebben of een ouder of verzorger die voor de Veluwse Onderwijsgroep werkt.Voor meer informatie kijkt u bij aanmeldprocedure. Mocht u interesse hebben, loop dan gerust bij ons binnen of bel voor een afspraak: (0578) 57 17 86.
Met de komst van de Wet passend onderwijs hebben alle scholen in Nederland een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling die op hun school zit of die zich bij hun school aanmeldt een passende onderwijsplek binnen het samenwerkingsverband (SWV) van de school krijgt. Onze school werkt samen in het SWV Onderwijs Zorgkoepel Noord-Veluwe (OZK).
Mocht onze school uw kind niet voldoende kunnen begeleiden, dan is het dus onze plicht om samen met u een andere basisschool binnen het SWV te zoeken die wel aan de onderwijsbehoefte van uw kind voldoet. De termijn hiervoor is zes weken, soms kan deze één maal verlengd worden met vier weken. Alle scholen binnen het SWV hebben een ondersteuningsprofiel waarin beschreven staat welke ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. Lees in ons Schoolondersteuningsprofiel wat u mag verwachten van onze school.
Op de Gerardus Majella werken we met een continurooster. Dit betekent dat alle kinderen in principe overblijven op school. Daarnaast kunnen kinderen op schooldagen en in de vakanties in het eigen schoolgebouw naar de buitenschoolse opvang.
Na schooltijd en in de vakanties kunnen leerlingen van 4 tot 13 jaar terecht bij BSO de Basishof, in ons eigen schoolgebouw. De BSO wordt gefaciliteerd door KOM Kinderopvang.
De BSO ademt de sfeer van een huiskamer, waarin uw kind na schooltijd even bij kan komen met een kopje thee aan tafel. Daarna kunnen de kinderen buitenspelen en andere activiteiten ondernemen. Er wordt veel aangeboden, maar niets moet. KOM heeft met een pedagoog gekeken waaraan kinderen na een drukke schooldag behoefte hebben en daarbij speelt het zelf kunnen kiezen een belangrijke rol. Naast schoolweken biedt de BSO ook opvang in de schoolvakanties waarbij de kinderen deel kunnen nemen aan een uitdagend activiteitenprogramma.
Wist u dat de medewerkers van KOM vrijblijvend voor u de onkosten van opvang uitrekenen?
Kijk voor meer informatie op de website van KOM.4
Vanaf 2 jaar
Vanaf 2 jaar kan uw kind terecht op de PeuterKOM: een kinderdagverblijf/peuterspeelzaal van kinderopvang KOM, gevestigd in onze school. De PeuterKOM is een ideale plek voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar om andere kinderen te ontmoeten. Er zijn speelhoeken en veel verschillend speelgoed om mee te spelen. Door de vaste pedagogisch medewerkers wordt ook aandacht besteed aan Voorschoolse en Vroegschoolse educatie (VVE-programma). De opvang vindt plaats onder zowel de wet kinderopvang als peuterspeelzaalopvang.
Vanaf 3 jaar
De leidster van de PeuterKOM neemt de kinderen vanaf 3 jaar af en toe mee naar onze kleuterklas; een ideale manier om andere kindjes te ontmoeten en te beleven hoe het er aan toe gaat in een kleuterklas. Zes weken voordat uw kind 3 jaar wordt mag uw kind wennen in de kleuterklas (na aanmelding).
Onze school werkt met een vijf-gelijke-dagenmodel. Dit betekent dat wij graag zien dat alle kinderen overblijven op school. Het overblijven is gratis. Voor de kinderen is er zo een ononderbroken sfeer op school die de rust bevordert. De kinderen blijven in de “leermodus” en kunnen ’s middags de draad gemakkelijk oppakken. De concentratie is beter en de leertijd effectiever.
Op maandag en woensdag hebben wij fruitdag en op woensdag drinken alle kinderen water in de pauze. Uit terugkoppelingen van onze ouders blijkt duidelijk dat ouders gezonde en sportieve initiatieven vanuit school toejuichen. Elk jaar besteden wij aandacht aan ‘Gerardus Majella, de gezonde school’. In de lessen, maar zeker ook bij de invulling van themaweken en dergelijke.
Ons team bestaat uit een locatiedirecteur, intern begeleider, leerkrachten, leesspecialisten, rekenspecialisten, gedragsspecialisten, een ICT-coördinator, onderwijsassistenten en een administratief medewerker.
![]() |
Ingeborg Harleman directeur i.harleman@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Sven van der Worp intern begeleider ib@gmajella.nl leerkracht groep 7/8 s.vanderworp@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Lian van Bussel leerkracht groep 7 en 8 gedragsspecialist en BHV’er l.vanbussel@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Rianne Nieuwenhuis leerkracht groep 3 meerbegaafdheidspecialist en BHV’er r.nieuwenhuis@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Marian Jansen op de Haar-Oudshoorn leerkracht groep 6 gedragsspecialist en BHV’er m.jansenopdehaar@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Marit Koning leerkracht groep 1/2a m.koning@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Jet Hanekamp leerkracht groep 5 j.hanekamp@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Anneloes Rensen leerkracht groep 4 taalspecialist en BHV’er a.rensen@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Madelon Dijkman leerkracht groep 4 taalspecialist m.dijkman1@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Kim Glass leerkracht groep 7 k.glass@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Trudy van Spanje leerkracht groep 1/2b t.vanspanje@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Donja Zanting onderwijsassistent middenbouw d.zanting@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Anneke Molenkamp leerkracht groep 1/2b |
![]() |
Susan Penninkhof leerkracht groep 1/2b s.penninkhof@veluwseonderwijsgroep.nl |
![]() |
Kim Zandkuijl leerkracht groep 3 k.zandkuijl@veluwseonderwijsgroep.nl
|
![]() |
Esther Robbertsen administratief medewerker administratie@gmajella.nl |
![]() |
Noah van den Dool onderwijsassistent groep 4 en 5 n.vandendool@veluwseonderwijsgroep.nl |
De leerlingen en ouders hebben voornamelijk contact met hun juf of meester. Zij verzorgen de lessen en staan altijd klaar voor hun kinderen en ouders.
De interne begeleider bewaakt de zorgstructuur van de school en coacht de leerkrachten bij de speciale leerlingen zorg. Onze ICT-coördinator helpt ons bij te blijven in de snel groeiende mogelijkheden die ICT ons biedt.
Wij werken binnen onze school met een interprofessioneel leerteam vanuit KPZ, Windesheim en VIAA. Binnen de school de school worden collega’s hier speciaal voor opgeleid en onderhouden zij intensieve contacten met de opleidingen. Daardoor zijn we altijd verzekerd van studenten die stage lopen op onze school en zijn we goed op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen binnen de pabo. Studenten van de pabo en andere onderwijsinstellingen krijgen de gelegenheid de praktische opdrachten van hun studie uit te voeren bij ons op school. De student loopt een periode mee met een leerkracht, maar de groepsleerkracht blijft verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurt. Vierdejaars pabostudenten kunnen bij ons op school een LIO-stage doen. Na een inwerkperiode zal de student zelfstandig voor de klas staan. De student zal hierbij gecoacht worden door een leerkracht.
Als een leerkracht door ziekte of verlof niet op school is, zorgt de schoolleiding voor vervanging. Mocht het niet lukken een vervanger te regelen, dan proberen we binnen het team een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door leerlingen te verdelen over diverse klassen. In een uiterst geval kan het zijn dat we genoodzaakt zijn leerlingen vrij te geven. U krijgt daar dan altijd van tevoren bericht over.
Wij vinden het belangrijk dat we kritisch blijven kijken naar onze school en dat we onszelf en ons onderwijs blijven verbeteren c.q. ontwikkelen. Alle leerkrachten volgen een post-HBO of master opleiding op het gebied van rekenen, taal, sociaal-emotioneel, plus-leerling en het jonge kind. Ook zijn er scholingen in teamverband, dan hebben de leerlingen een dag of middag geen les. Deze dagen staan vermeld in de jaarkalender.
Voor de vakken taal en rekenen worden alle leerlingen aan het begin van het jaar in drie niveaus in een groepsplan geplaatst. Dat gebeurt op basis van een grondige analyse van de toetsgegevens en op basis van het oordeel van de leerkracht. Op die manier kunnen we het beste tegemoet komen aan de instructiebehoefte van de leerlingen. Na elke CITO-toets worden de groepsplannen weer aangepast.
Ook staat in het groepsplan hoe we omgaan met leerlingen die meer of minder kunnen dan de drie niveaus die in het groepsplan worden beschreven. Daar wordt altijd met de ouders overleg over gevoerd. De leerbehoeftes van elk kind kunnen verschillend zijn en dus is maatwerk nodig.
Kinderen komen op school om zich te ontwikkelen en om te leren. Dat moet zo goed mogelijk gaan. Daar waar het even iets minder gaat of daar waar wij zien dat uw kind onvoldoende uitdaging heeft, proberen wij extra zorg te bieden. Hiervoor is het heel belangrijk dat de leerkracht frequent zicht heeft op de ontwikkelingen van uw kind. Door het jaar heen hebben wij een doordacht schema van observaties en metingen. Deze observaties en metingen bestaan uit beproefde, zoveel mogelijk objectieve, instrumenten. De zorg voor uw kinderen wordt nauwlettend ‘bijgehouden’ door de leerkracht van uw kind. Zij/hij wordt daarbij gesteund door de IB’er (interne begeleider) en een orthopedagoog.
Een sociaal-veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor een kind om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Wij besteden daar veel aandacht aan op verschillende manieren:
We proberen dyslexie bij leerlingen zo snel mogelijk te signaleren. Het snel signaleren en bijsturen voorkomt onnodige achterstanden en onnodige faalervaringen bij kinderen. Om dit te bereiken werken wij met een speciaal protocol in de groepen 1 t/m 8. Om in aanmerking te komen voor vergoed onderzoek naar dyslexie en vergoede behandeling moeten de toetsresultaten van de leerlingen aan een aantal voorwaarden voldoen. De leerkracht van uw kind kan hier meer over vertellen.
Waar komt die buikpijn van mijn kind vandaan? Groeit mijn kind wel goed? Mijn kind voelt zich somber, wat kan ik doen? Bij deze en andere vragen en zorgen over de gezondheid, ontwikkeling, het gedrag en de opvoeding van uw kind, kunt u als ouder(s) terecht bij de jeugdgezondheid van GGD.
De jeugdgezondheid op school
U kunt bij ons terecht met vragen over uw kind in ontwikkeling. Lichamelijke ontwikkeling, zoals groei en motoriek, maar ook voor opvoedingsvragen, gezonde voeding, eetgedrag en psychosociale ontwikkeling of mentale veerkracht. In overleg met ouders en kinderen kunnen we verwijzen naar andere vormen van ondersteuning of naar een huisarts/specialist.
Wat we belangrijk vinden, is dat wij er voor u zijn. U kunt met allerlei vragen rondom opgroeien van uw kind bij ons terecht. Elk kind wordt een aantal keren door ons uitgenodigd, maar u kunt ook zelf bij onze jeugdverpleegkundige binnenlopen tijdens een inloopspreekuur.
Bij calamiteiten op school kan de jeugdverpleegkundige en/of jeugdarts de school ondersteunen.
Wat doet de jeugdgezondheid in schooljaar 2022-2023
– Logopedie: Onze logopedisten verzorgen voor de GGD de logopedie op vrijwel alle basisscholen in Noord- en Oost-Gelderland.
– Gezondheidsonderzoek groep 1: De jeugdverpleegkundige ziet alle kinderen uit groep 1 voor een gezondheidsonderzoek.
– Meten en wegen groep 6: De assistente jeugdgezondheid meet en weegt alle kinderen in groep 6 tijdens de gymles.
– Les Gezonde Leefstijl: De assistenten jeugdgezondheid geven in groep 7 een interactieve les over gezonde leefstijl.
– Vaccinaties: Kinderen van 9 jaar krijgen een uitnodiging voor de DTP en de BMR-prik. Meisjes van 12 jaar voor de HPV-vaccinatie.
– Inloopspreekuur: Naast de reguliere contactmomenten, is het mogelijk om zonder afspraak bij de jeugdverpleegkundige binnen te lopen.
Meer informatie? Kijk op onze website www.ggdnog.nl/kind-en-opvoeden.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken buiten het inloopspreekuur om? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00-12.00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 088 – 443 31 00. U kunt ook een e-mail sturen naar: jgz@ggdnog.nl.
De leerkracht heeft regelmatig overleg over de leerlingen met de IB’er. De IB’er bewaakt en coördineert ons gehele zorgsysteem en zorgt ervoor dat deze leerlingen ook in hun zorg een doorgaande leerlijn van groep 1 t/m 8 hebben. De leerkracht en de IB’er kunnen indien nodig hulp vragen aan een orthopedagoog. De orthopedagoog bezoekt de school regelmatig en doet als het nodig is een onderzoek. De ouders worden bij het hele traject meegenomen. Wij vinden het belangrijk om vooral ook van de ouder te horen hoe hij/zij hierin staat. Van iedere leerling wordt gedurende zijn of haar schoolloopbaan een dossier bijgehouden in een afgesloten kast. In dit dossier archiveren wij de inschrijfgegevens, observatieverslagen, rapporten, toetsgegevens en andere relevante gegevens. Ouders kunnen inzage krijgen in het dossier van hun kind, u kunt hiervoor een afspraak maken bij onze intern begeleider.
Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De overheid wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een reguliere school kunnen gaan. Kinderen die het echt nodig hebben kunnen naar het speciaal basisonderwijs of het speciaal onderwijs. Onze school werkt samen met andere scholen in de regio en scholen voor speciaal onderwijs zodat we samen alle leerlingen passend onderwijs kunnen geven. Alle scholen hebben zorgplicht. Dat betekent dat scholen elk kind een passende onderwijsplek moeten bieden. In eerste instantie op de school waar u uw kind aanmeldt, eventueel met extra ondersteuning en anders op een andere school in het regulier of speciaal onderwijs, die de juiste ondersteuning kan bieden.
Wanneer extra ondersteuning aan de orde is, zal de leerkracht dit altijd met u als ouder overleggen. Als extra ondersteuning nodig is, wordt dit besproken met de intern begeleider en gedragswetenschapper van de school. Verder kan de school overleggen met de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdverpleegkundige die vanuit het CJG aan de school verbonden zijn. In ons SOP 2022-2023 Gerardus Majella hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden. Dit SOP is te vinden op onze website.
Meer informatie: www.onderwijszorgkoepel.nl
Rekening houden met verschillen
Via groepsplannen brengen wij een aantal keren per jaar de individuele onderwijsbehoefte van elke leerling in kaart. Dit vormt de basis van het onderwijsaanbod. We doen dit voor de vakken taal, rekenen en lezen. Het werken vanuit groepsplannen biedt de mogelijkheid voor maatwerk en leidt tot betere resultaten. Op onze website staat het verslag van de interne audit op de Gerardus Majella. Momenteel is er veel maatschappelijke aandacht voor meerbegaafde leerlingen. Ook de Gerardus Majella heeft voor deze kinderen een passend aanbod, dat nog steeds uitgebreid wordt.
Om goed te kunnen leren moet een kind zich allereerst veilig voelen. Veiligheid in de klas om lekker te werken en mee te doen, maar ook veiligheid op het schoolplein of op momenten dat er vanuit de juf of meester even geen toezicht is. Om deze basis te kunnen bieden hebben wij een pestprotocol en werken wij met kanjertraining. Natuurlijk is dit geen garantie dat er nooit gepest wordt. Wel voorkomt het structureel pestgedrag en geeft het de leerkracht een handvat om vervelend gedrag aan te pakken. In onze aanpak zit een rode draad van groep 1 t/m groep 8. Al onze leerkrachten zijn hiervoor speciaal opgeleid.
Sommige jongeren of kinderen hebben extra hulp nodig. Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley/.
Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen zijn wij in 2005 gestart met Kanjertraining. Kanjertraining bouwt van groep 1 t/m 8 aan kanjers. Kanjers, die trots zijn op zichzelf, sterk staan in deze maatschappij, weerbaar zijn tegen vervelend (pest)gedrag en zelf niet meedoen aan dit gedrag. We zullen leerkrachten hierin blijven trainen om de best mogelijke resultaten te boeken.
ParnasSys is het leerlingvolgsysteem dat op 1 augustus 2013 is ingevoerd. Het is een veel uitgebreider systeem dan het Cito-leerlingvolgsysteem waarin alleen de toetsresultaten werden bijgehouden.
U kunt bij onze externe contacten terecht voor advies, begeleiding en hulp.
Maak in het uitklapmenu links een keuze.
Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is er voor alle vragen over opgroeien en opvoeden. Of het nu om babyverzorging gaat of lastige pubers, om voeding en gezondheid of ontwikkeling en gedrag. U kunt er terecht voor advies en begeleiding en aanvragen voor jeugdhulp. Ook jongeren kunnen bij het CJG terecht, met vragen en/of voor hulp.
Binnen het CJG kunt u alle deskundigheid van verschillende professionals op één plek vinden.
Het CJG is er voor:
Om de gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kind goed te kunnen volgen, wordt uw kind onderzocht in groep 1/ groep 2 en in groep 6. Dit gebeurt door de jeugdarts, assistente jeugdgezondheid, jeugdverpleegkundige en logopedist. Ook geeft de assistente jeugdgezondheid een groepsles in groep 4 en 7.
Deze medewerkers jeugdgezondheid maken deel uit van het CJG.
Daarnaast worden kinderen in het jaar dat ze 9 worden uitgenodigd voor de DTP/BMR vaccinatie en in het jaar dat ze 10 worden voor de HPV-vaccinatie. De vaccinaties worden door de GGD op een centrale locatie in de regio gegeven. Voor het verzetten van een afspraak met de medewerkers van de jeugdgezondheidszorg 4-18 kunt u op werkdagen van 8.00-12.00 uur contact opnemen met GGD NOG: (088) 443 31 00.
Wilt u in contact komen met de orthopedagoog, de (school) maatschappelijk werker, de jeugdhulpverlener of jeugd verpleegkundige/jeugdarts binnen het CJG? Dit kan via school of door contact te zoeken met het CJG.
Kijk voor meer informatie op de website van het CJG; www.cjgepe.nl.
Als u op zoek bent naar informatie over opvoeden en ontwikkeling, dan is veel te vinden op de website van het CJG onder ‘opvoedinformatie’. Vindt u niet de informatie die u zoekt? Of heeft u voor u als ouder/verzorger, of voor uw kind(eren), ondersteuning nodig? Neem dan contact op met het CJG. Op werkdagen tussen 8.30-12.30 rechtstreeks bereikbaar, telefonisch, via de mail of door even binnen te lopen.
U kunt voor vragen en/of aanmeldingen ook bij de baliemedewerkster terecht. Dit kan in Vaassen op de maandag- en donderdagochtend en in Epe op de dinsdag-, woensdag-, en de vrijdagochtend.
Bereikbaarheid
Balie CJG Epe, Korte Veenteweg 9a, 8161 PC Epe: dinsdag, woensdag en vrijdag 8.30-12.30
Balie CJG locatie Vaassen, Dorpsstraat 62, 8171 BS: maandag en donderdag 8.30-12.30
Telefonisch: maandag t/m vrijdag 8.30-12.30 op 0578-72 00 00
Mail: info@cjgepe.nl
Website: www.cjgepe.nl
Contactpersoon voor onze school:
Christien Dekens – c.dekens@cjgepe.nl – 0634231049
Vérian is een reguliere thuiszorginstelling die zorg verleent aan iedereen die vanwege ziekte, leeftijd, handicap of vanwege andere redenen hulp nodig heeft. U kunt hier persoonlijk advies krijgen over het omgaan met ziekte of handicap, of een voedings- of dieetadvies. Ook kunnen de cursussen u ondersteunen.
Als de natuurlijke ontwikkeling van een kind om wat voor een reden ook verstoord is, kunnen zich diverse hulpvragen aandienen. Intraverte helpt bij het bewust worden van situaties die spanning geven en helpt er op een passende manier mee om te gaan.
(Zie ook www.intraverte.nl).
OPTIMA FORMA ziet de mensen als geheel en helpt mensen vanuit die visie in hun kracht te komen zowel fysiek als mentaal.
Door een breed en uniek aanbod van bewegingsproducten en begeleidingsmogelijkheden door gekwalificeerde trainers, adviseurs en therapeuten, bieden we mensen de mogelijkheid hun persoonlijke doelen en wensen optimaal te bereiken. Naast een goed gevarieerd aanbod in een multidisciplinaire setting is persoonlijke aandacht een belangrijk uitgangspunt.
Ouders of verzorgers uit de gemeenten: Epe, Hattem of Heerde kunnen m.b.v. dit formulier bij Leergeld een aanvraag indienen om hun kind(eren) mee te laten doen. Meedoen kan in principe op vier verschillende gebieden: onderwijs, cultuur, sport of welzijn:
Opvoeden gebeurt thuis, maar ook op school. Een groot gedeelte van de dag brengt uw kind door op school. Het is in het belang van uw kind dat ouder en school elkaar ondersteunen in de opvoeding en informeren over het welzijn van het kind.
Een regelmatig contact is daarvoor noodzakelijk. Ouders zijn altijd welkom om te komen praten over hun kind. Dit kan voor of na schooltijd. Omgekeerd zal de leerkracht ook u benaderen. We houden ieder jaar een startgesprek met ouders en kind en voortgangsgesprekken.
Op verschillende manieren informeren we nieuwe en huidige ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we o.a. door middel van het maken van foto’s en video’s. Deze opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden, bijvoorbeeld tijdens activiteiten, schoolreisjes en lessen. Ook uw zoon/dochter kan op deze foto’s (en soms in video’s) te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw zoon/dochter. Foto’s en beeldmateriaal plaatsen wij bij voorkeur in de Parro-app. Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft. Uw toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt. U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming. Wij wijzen u hier jaarlijks op in onze nieuwsbrief. Het kan voorkomen dat ouders zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar vragen ouders terughouden te zijn bij het plaatsen van foto’s op internet of social media.
In de medezeggenschapsraad zijn ouders en het personeel vertegenwoordigd. Leden van de raad worden voor twee jaar benoemd. De medezeggenschapsraad praat mee, geeft advies en beslist mee over zaken die de school aangaan. De vergaderingen zijn openbaar, u bent daar van harte welkom! Een overzicht met de onderwerpen die in de MR besproken worden kunt u vinden op onze website.
De medezeggenschapsraad is ook vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Hierin zijn afgevaardigden van alle scholen binnen de stichting vertegenwoordigd.
Activiteitencommissie
De activiteitencommissie (AC) ondersteunt bij activiteiten van school en denkt mee in de organisatie daarvan. Zo levert de AC een belangrijke bijdrage aan activiteiten als het schoolreisje, Sinterklaasfeest, Kerst, carnaval, Paasfeest en Koningsdag/ Koningsspelen.
De AC bestaat uit circa 12 personen, waarbij deelname in principe minimaal 3 jaar bedraagt. Hiermee wordt ervaring meegenomen en overgedragen aan nieuw deelnemende ouders. Gemiddeld 1x per maand wordt er vergaderd waarbij de activiteiten worden besproken en geëvalueerd. Bij de vergaderingen is altijd een lid van het schoolteam aanwezig.
Voor het organiseren en uitvoeren van iedere activiteit wordt een werkgroep samengesteld. Deze werkgroepen hebben korte besprekingen met de leerkrachten over alle details (taakverdeling, inkopen en versieren). De activiteiten zijn beschreven in draaiboeken welke als leidraad dienen bij het organiseren van een activiteit.
Alle georganiseerde activiteiten worden betaald uit de vrijwillige ouderbijdrage en de financiële acties. U kunt de school helpen door mee te doen aan SponsorKliks. Het gratis sponsorconcept van SponsorKliks is in 2011 ontstaan en zorgt ervoor dat leerkrachten, ouders, familieleden en overige betrokkenen de Gerardus Majella gratis kunnen sponsoren middels hun reguliere internetaankopen. Klik hier voor meer informatie.
Uiteraard bent u van harte welkom om te komen helpen bij de activiteiten.
Is de AC iets voor u?
Meldt u dan aan bij een van de AC-leden. Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan één van de AC-leden.
Samenstelling
De activiteitencommissie bestaat vanaf het schooljaar 2022-2023 uit:
Mocht u van adres veranderd zijn, of een ander telefoonnummer gekregen hebben, wilt u dit dan doorgeven aan de school. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar: gmadmin@veluwseonderwijsgroep.nl
Aan het begin van het schooljaar wordt met de leerlingen en ouders een startgesprek gehouden. Dit is een mooi moment om even kennis te maken met de nieuwe leerkracht en het uitspreken van de verwachtingen over en weer.
Op onze school worden ouders op de hoogte gehouden van de activiteiten in en buiten de klas door middel van de Parro-app. U ontvangt van de leerkracht een toegangscode voor de app via e-mail.
Aan het begin van het schooljaar vindt u de nieuwe jaarkalender op de site.
In alle groepen worden binnen het project regelmatig kijkmiddagen voor ouders georganiseerd. U kunt met eigen ogen zien wat uw zoon of dochter tijdens het project heeft gedaan / gemaakt.
Ongeveer een keer per maand verschijnt er een nieuwsbrief op de website met daarin belangrijke algemene zaken en mededelingen. Informatie uit de groepen krijgt u via de Parro-app.
Twee keer per jaar wordt u door de leerkracht uitgenodigd voor een ouder-kindgesprek. We bespreken dan het welbevinden en de vorderingen van uw kind. Vanaf groep 3 bespreken we dit aan de hand van een rapport. Het tien-minutengesprek is voor het bespreken van de normale gang van zaken. Mochten er bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld in het kader van leerlingenzorg, dan maken we een aparte afspraak. U kunt altijd voor of na schooltijd een afspraak maken met de leerkracht om zorgen te delen of vragen te stellen.
Op onze website vindt u allerlei informatie over de school. Ook zijn hier foto’s te vinden van eerder plaatsgevonden activiteiten zoals excursies en vieringen. Op Twitter en Facebook vindt u actuele informatie over leuke gebeurtenissen en activiteiten op school.
Volg ons daarom ook op Twitter en Facebook:
Zoals reeds aangegeven houden we de resultaten van ons onderwijs zorgvuldig bij door middel van toetsen en ons leerlingvolgsysteem. De resultaten bespreken we met de kinderen en ouders/verzorgers. Ook binnen het team bespreken we de resultaten met als doel hier als school iets van te leren. U kunt de resultaten op de website van scholen op de kaart vinden via: https://scholenopdekaart.nl/basisscholen/vaassen/26409/rooms-katholieke-basisschool-gerardus-majella/resultaten/
De leerlingen van groep 8 doen in april mee aan de Cito-eindtoets. De resultaten daarvan zijn in mei bekend. Voordat de Cito-eindtoets gemaakt wordt heeft de leerling al een schooladvies gekregen. Als een leerling de Cito-eindtoets beter maakt dan verwacht, moet de basisschool het schooladvies heroverwegen, in overleg met de ouders. Dat kan leiden tot een wijziging in het schooladvies. Soms maken leerlingen de eindtoets minder goed dan verwacht. In dat geval mag de basisschool het schooladvies niet aanpassen.
De resultaten van de Cito-eindtoetsen gemaakt op onze school van de afgelopen jaren zijn te vinden op de website van scholen op de kaart.
Eén keer per vier jaar vindt een regulier schoolonderzoek plaats op elke school in Nederland. Deze wordt verricht door de onderwijsinspectie. De inspectie geeft een algemeen oordeel ‘voldoende’ of ‘onvoldoende’. Onze school scoort ‘voldoende’.
Een andere (misschien wel belangrijkste) factor voor het bepalen van onze kwaliteit is de beleving van kinderen, ouders en leerkrachten. Dit meten we met behulp van tweejaarlijkse enquêtes, maar vooral ook op basis van de dagelijkse input die ouders, leerlingen en leerkrachten geven.
Meer informatie over de kwaliteit van onze school, beoordeeld door leerlingen, ouders en de onderwijsinspectie is te vinden op de website van scholen op de kaart.
Na groep 8 gaan de kinderen naar het voortgezet onderwijs. In de loop van het schooljaar zal de leerkracht van groep 8 een advies geven. Dit advies is gebaseerd op observaties, cijfers, de scores van het Cito-leerlingvolgsysteem en overleg met collega’s. Nadat dit besproken is met de ouders geeft de school uiterlijk 31 maart het advies van de leerkracht door aan het voortgezet onderwijs (VO).
Bij ons op school is het uitgangspunt dat leerlingen niet doubleren, maar wel een eigen leerlijn kunnen volgen. Er kunnen zich situaties voordoen, waarbij in het belang van het kind doubleren wordt overwogen. Het laten doubleren van een leerling is een besluit dat in overleg met ouders/verzorgers, groepsleerkracht, IB-er, directie en orthopedagoog wordt genomen.
Op de website van scholen op de kaart is te vinden naar welke vormen van voortgezet onderwijs onze leerlingen uit groep 8 zijn uitgestroomd. Ook is te zien van welke onderwijsvorm het diploma behaald wordt. Ook in het voortgezet onderwijs blijven wij oud-leerlingen volgen om te zien of het advies in groep 8 passend is geweest.
Onze school hanteert sinds het schooljaar 2017-2018 een vijf-gelijke-dagen-model. Dit betekent dat alle kinderen elke dag van 8.30 uur tot 14.00 uur op school zijn. Tijdens de lunch blijven de kinderen ook op school. De schooldag zier er als volgt uit:
8.30 uur | Start lessen |
10.20 uur | Eten en drinken / buitenspelen |
10.45 uur | Vervolg lessen |
12.00 uur | Lunch / buitenspelen |
12.30 uur | Vervolg lessen |
14.00 uur | Einde schooldag |
Tien minuten voor aanvang van de lestijden is er toezicht op het plein. Vijf minuten voor aanvang gaat de eerste bel en mogen de leerlingen naar binnen.
Wanneer iedere groep gymt, is te vinden in onderstaand rooster.
Maandag 10.00-12.00 gr8
Dinsdag 10.00-12.00 uur gr 3 / 12.00-14.00 gr 7
Woensdag 10.30-12.00 1/2 / 12.00- 14.00 gr3
Donderdag 10.00-12.00 gr 4 / 12.00-14.00 gr 5
De dagen waarop er gezwommen wordt door groep 5 en 6 vindt u in de agenda in Parro.
Het minimum aantal lesuren van groep 1 tot en met 8 is wettelijk vastgesteld op 7520 uur. Leerlingen in de eerste 4 leerjaren (onderbouw) moeten ten minste 3520 uur les krijgen; in de laatste 4 leerjaren (bovenbouw) is dit 3760 uur. De resterende 240 uur kunnen scholen invullen volgens verschillende opties. Op de Gerardus Majella krijgen leerjaar 1 t/m 4 910 uur per jaar les.
Leerjaar 5 t/m 8 krijgen 980 uur les per jaar.
Start nieuwe schooljaar | 21 augustus 2023 |
Herfstvakantie | 14 t/m 20 oktober 2023 |
Kerstvakantie | 25 december 2023 t/m 5 januari 2024 |
Voorjaarsvakantie | 19 t/m 23 februari 2024 |
Goede vrijdag | 29 maart 2024 |
Tweede Paasdag | 1 april 2024 |
Meivakantie | 29 april t/m 8 mei 2024 |
Hemelvaart (+extra vrije dag) | 9 en 10 mei 2024 |
Pinkstermaandag | 20 mei 2024 |
Zomervakantie | 15 juli t/m 13 augustus 2024 |
Wanneer uw kind ziek is en daarom niet naar school kan komen, vragen wij u uw kind op tijd af te melden. U kunt dat doen door ‘s ochtends tussen 8.00 – 8.30 uur naar school te bellen.
Soms is het onvermijdelijk dat een bezoek aan een tandarts, huisarts, orthodontist, etc. plaatsvindt gedurende de les. Mocht het nodig zijn dat u hiervoor uw kind ophaalt uit de les willen wij dit voorafgaand weten, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.
De leerplichtwet geeft een aantal redenen waarvoor leerlingen vrijstelling van school kunnen krijgen:
Een verlofaanvraag moet acht weken voor aanvang schriftelijk worden ingediend bij de directeur. U ontvangt binnen twee weken een schriftelijke toestemming, dan wel een afwijzing. Als een leerling zonder toestemming afwezig is, zal de directeur dit melden bij de leerplichtambtenaar.
Aanpak van zorgwekkend ziekteverzuim op Gerardus Majella: de samenwerking tussen GGD-jeugdartsen, CJG en leerplichtambtenaar Epe
2. Context verzuim Gerardus Majella
Afgelopen jaar hebben wij het verzuim, naast alle Corona-perikelen, zien toenemen. Juist nu leerlingen minder onderwijstijd hebben gehad is het belangrijk dat wij de tijd die we hebben zo goed mogelijk inzetten. Komend schooljaar zullen wij extra ondersteuning bieden. Wij doen ons uiterste best om ieder kind volgens zijn of haar eigen ontwikkelingslijn te laten groeien. Het is belangrijk dat alle leerlingen zoveel mogelijk op school aanwezig zijn. Daarnaast willen we bij onze ouders bewustwording creëren in het kader van: ‘nut van scholing – toekomst van je kind’.
We verzoeken ouders geen onnodig verlof op te nemen en niet buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Dit heeft invloed op zowel het leerproces als het groepsproces. We verzoeken u om tandarts- en doktersafspraken zoveel mogelijk na- of vóór schooltijd te plannen. Mochten ouders of familieleden van onze leerlingen zelf afspraken hebben dan is het niet geoorloofd om leerlingen hiervoor eerder of later van/op school te halen/te brengen.
Komend schooljaar zullen we in samenspraak met de leerplichtambtenaar, de jeugdarts en CJG gaan kijken of wij ondersteuning kunnen gaan bieden aan gezinnen waarbij een bovenmatig verzuim te zien is. Ieder kwartaal zullen we met het Zorgadvies team (ZAT) bij elkaar komen om leerlingen te bespreken waarbij er mogelijk sprake is van zorgwekkend ziekteverzuim. We hopen hiermee ouders te ondersteunen en het verzuim te verminderen, waardoor kinderen van onze school optimale ontwikkelingskansen krijgt.
2. Organisatie
Naast school hebben GGD-jeugdartsen, het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) en de leerplichtambtenaar Epe een eigen rol in de aanpak van zorgwekkend ziekteverzuim. Met dit schrijven formuleren we een definitie en krijgen we meer helderheid over de te volgen route in hoe om te gaan met zorgwekkend ziekteverzuim; een ieders verantwoordelijkheid in het onderzoeken, beoordelen en aanpakken van het verzuim.
3. Zorgwekkend ziekteverzuim
3.1. Definitie zorgwekkend ziekteverzuim
Onder de definitie zorgwekkend ziekteverzuim vallen de volgende begrippen:
3.2. Route in de aanpak van zorgwekkend ziekteverzuim: school -CJG- GGD-jeugdarts – leerplicht
De route in de aanpak van zorgwekkend ziekteverzuim bestaat uit de volgende stappen :
Wanneer er volgens de bovenstaande definitie sprake is van zorgwekkend ziekteverzuim gaat er als eerste een (telefonisch) signaal (verzuimgesprek) van de leerkracht naar de ouder(s)/verzorger(s). Daarbij wordt melding gemaakt van het zorgwekkende ziekteverzuim en gevraagd naar een verklaring voor het verzuim.
Afweging:
Stap 2: Aanmelden bij de zorgcoördinator(IB-er) – het Zorgadviesteam (ZAT) EPE.
Na aanmelding zet de zorgcoördinator de verdere route uit. Normaliter betekent dit een aanmelding in het (externe) ZAT. In het ZAT worden de leerling en de zorgen besproken en een advies gegeven over een passende route; een ‘adviesgesprek’ door de GGD-jeugdarts’ (stap 3a) of een ‘formeel’ onderzoek door de GGD-jeugdarts’ op verzoek vanuit leerplicht (stap 3b). De zorgcoördinator vraagt aan ouder(s)/verzorger(s) toestemming om de leerling in het ZAT te bespreken en meldt de leerling aan. Als ouder(s)/verzorger(s) geen toestemming geven, maakt de zorgcoördinator zelf de afweging welke route passend is. Bij grote zorgen is het tevens mogelijk om de leerling zonder toestemming van ouder(s)/verzorger(s) in te brengen in het ZAT. De zorgcoördinator zal dit ook op deze wijze richting ouder(s)/verzorger(s) communiceren.
Stap 3a: ‘Adviesgesprek’ door de GGD-jeugdarts – verzoek vanuit het ZAT/de zorgcoördinator.
Als de GGD-jeugdarts een leerling en de ouder(s)/verzorger(s) oproept, dan blijft het gesprek en de informatie tussen leerling, ouder(s)/verzorger(s) en GGD-jeugdarts vertrouwelijk. In eerste instantie worden er mondelinge afspraken gemaakt om het ziekteverzuim te doen verminderen of stoppen. De GGD-jeugdarts heeft vervolgens vanuit een consulterende, adviserende rol de mogelijkheid om een leerling kortdurend te begeleiden. Het is aan de GGD-jeugdarts om dit de initiëren. De vaste begeleiding ligt bij de school. De GGD-jeugdarts kan tevens -met de toestemming van ouder(s)/verzorger(s)- de betrokken huisarts/specialist(en) benaderen. Ook hierbij is aan de GGD-jeugdarts om de afweging te maken of dit van meerwaarde is.
Binnen het ZAT (of via de zorgcoördinator) wordt er -in overleg met de ouder(s)/verzorger(s)- informatie en advies over de aanpak van het ziekteverzuim van de leerling teruggekoppeld.
Afweging:
Het is van belang dat ouder(s)/verzorger(s) op de hoogte zijn van de mogelijke inzet van dit adviesgesprek door de GGD-jeugdarts. De school zal dan ook richting ouder(s)/verzorger(s) en de leerling communiceren dat het onderdeel is van het verzuimbeleid van de school (bijv. door vermelding in de schoolgids).
Stap 3b: ‘Formeel’ onderzoek door de GGD-jeugdarts/CJG/GZ-psycholoog – verzoek vanuit leerplicht.
Bij een melding van zorgwekkend ziekteverzuim door de school worden ouder(s)/verzorger(s) door de leerplichtambtenaar uitgenodigd voor een gesprek. Er worden afspraken gemaakt over het ziekteverzuim en er is aandacht voor het eventuele (vermoedelijk) ongeoorloofde verzuim van de leerling. Blijft het onduidelijk of het ziekteverzuim in verhouding staat tot de klachten of een vastgestelde afwijking (of het verzuim geoorloofd of ongeoorloofd is) dan vraagt de leerplichtambtenaar hierover advies bij een onafhankelijke, niet aan de school verbonden GGD-jeugdarts of GZ-psycholoog (als de onderliggende oorzaak van psychische aard lijkt te zijn). Tijdens het gesprek ondertekenen ouder(s)/verzorger(s) een toestemmingsformulier voor het onderzoeken van het ziekteverzuim door de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog.
De leerplichtambtenaar stuurt de stukken op aan de GGD/CJG of GZ-psycholoog en vervolgens worden zij door deze opgeroepen voor een ‘formeel’ onderzoek. Als ouder(s)/verzorger(s) het toestemmingsformulier hebben ondertekend, betekent dit dat de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog tevens de mogelijkheid heeft om de betrokken huisarts/specialist(en) te consulteren. Geven ouder(s)/verzorger(s) voor dit laatste geen toestemming of wil de betrokken huisarts/specialist(en) geen informatie verstrekken, dan baseert de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog het advies aan de leerplichtambtenaar op basis van eigen onderzoeksgegevens.
Naar aanleiding van het onderzoek ontvangt de leerplichtambtenaar een schriftelijk advies van de GGD-jeugdarts/CJG/GZ-psycholoog. Een kopie hiervan wordt door de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog verzonden aan ouder(s)/verzorger(s) van de leerling. Het is aan de beoordeling van de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog om tevens de betrokken huisarts/specialist een kopie van het advies te verzenden. De leerplichtambtenaar koppelt het advies terug aan het ZAT/de zorgcoördinator.
Als ouder(s)/verzorger(s) en/of de leerling niet willen meewerken aan het ‘formele’ onderzoek door de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog kan de leerplichtambtenaar niet beoordelen of het ziekteverzuim geoorloofd is. Houdt het ziekteverzuim vervolgens aan, dan gaat de route als bij ongeoorloofd schoolverzuim lopen.
Het advies houdt een duidelijke beoordeling in over of het verzuim in verhouding staat tot de klachten of een vastgestelde afwijking (of het verzuim is wel of niet geoorloofd) en een visie op de mogelijke hervatting van de schoolgang (of, wanneer en hoe). De school en de leerplichtambtenaar blijven het verzuim en de eventuele gemaakte afspraken door de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog, ouder(s)/verzorger(s) en de leerling volgen.
Drie mogelijke soorten van advies:
De leerplichtambtenaar bespreekt het advies met de ouder(s)/verzorger(s) en maakt eventuele afspraken met de ouder(s)/verzorger(s) en de school.
Het ziekteverzuim moet verminderen/stoppen. De leerplichtambtenaar maakt afspraken met de ouder(s)/verzorger(s), de leerling en de school. Als het verzuim niet vermindert/stopt, dan volgt de leerplichtambtenaar de route als bij ongeoorloofd schoolverzuim. Mogelijk zal aan ouders een boete worden opgelegd.
Het is niet altijd feitelijk aan te tonen dat het ziekteverzuim geoorloofd of ongeoorloofd is (geweest). In een dergelijke situatie geeft de GGD-jeugdarts/GZ-psycholoog geen oordeel over het ziekteverzuim, maar doet deze bijv. een dringend advies aan de ouder(s)/verzorger(s), de leerling en de school. Het is aan hen op dit advies op te volgen. Wordt het advies niet opgevolgd en houdt het ziekteverzuim aan dan volgt ook in deze situatie de leerplichtambtenaar de route als bij ongeoorloofd verzuim.
Boxhofstede 17
8171 KC Vaassen
telefoon:
(0578) 57 17 86
e-mail:
info@gmajella.nl
Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep