Wij willen dat ieder kind met plezier naar school gaat en passend onderwijs krijgt geboden. De school creëert een veilige omgeving voor alle leerlingen. Afspraak is om alleen met ouders/gezaghebbenden van leerlingen in gesprek te gaan over hun ontwikkeling. Leerkrachten zijn verantwoordelijk voor alles wat onder schooltijd gebeurt. Bij bijzonderheden zal er altijd contact worden opgenomen met ouders/gezaghebbenden. Iedereen houdt zich aan de volgende afspraken:
Bij ziekte wordt een kind voor half 9 afgemeld;
Om 8.30 uur zijn de leerlingen binnen en start de les;
Volwassenen geven binnen en rond onze school het goede voorbeeld;
Meegenomen mobieltjes, tablets e.d., door leerlingen, worden ingeleverd bij de leerkracht (de school is niet aansprakelijk voor meegenomen waardevolle spullen).
Naast de schoolregels houden we ons op school allemaal aan de vijf Kanjerregels:
We vertrouwen elkaar;
We helpen elkaar;
Niemand speelt de baas;
Niemand lacht uit;
Niemand doet zielig.
Protocol geweld op school
Uitgangspunt is dat op het schoolterrein en binnen het schoolgebouw iedere vorm van verbaal en fysiek geweld/agressie en seksuele intimidatie, door ouders, personeel, leerlingen, vrijwilligers, stagiaires, e.d. niet getolereerd wordt. Wanneer wij grensoverschrijdend gedrag waarnemen zal hiervan melding/aangifte worden gedaan en kan indien nodig schorsing plaatsvinden.
Sancties
Als een leerling zich niet aan een afspraak houdt, zal er een passende sanctie volgen. Zo kan het zijn dat een leerling even de klas uit moet of niet mee mag buiten spelen met de andere kinderen tijdens de pauze.
Bij ernstige verstoring van de rust en veiligheid van leerkrachten en leerlingen kan een leerling geschorst of verwijderd worden. Schorsing is aan de orde wanneer onmiddellijk moet worden opgetreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Een schorsing gaat altijd samen met gesprekken met leerling, ouders en de leerkracht.
Verwijdering is een ordemaatregel bij zodanig ernstig wangedrag van een leerling, dat de leerling niet langer op school kan blijven. De beslissing voor deze maatregel wordt genomen door de directeur van de basisschool, in overleg met het college van bestuur. Verwijdering kan eveneens plaatsvinden als de school niet in staat is de benodigde zorg te verlenen.
Uit het landelijke nieuws blijkt dat veel leerlingen tegenwoordig bijlessen volgen. Hoe gaan wij hiermee om?
Wij willen goed onderwijs bieden aan al onze leerlingen. Wij zien het dan ook op taak om binnen onze vermogens aan iedere leerling datgene aan te bieden wat nodig is om een goede ontwikkeling te waarborgen. Mocht dit niet voldoende zijn dan kunnen leerlingen en ouders, in overleg met de IB’er, kijken naar passende aanvullingen die wij in principe op school aanbieden.
De onderwijsinspectie zegt hierover:
Particulier onderwijs is niet toegestaan tijdens schooltijd. Tijdens de reguliere lestijden mag een school een extra aanbod realiseren voor leerlingen en daarbij gebruik maken van externe instanties. Het is echter niet toegestaan dat leerlingen tijdens de schooltijden particulier onderwijs volgen waarvoor ouders extra moeten betalen. Een dergelijk aanbod kan uitsluitend buiten de reguliere lessen plaats vinden en op persoonlijk initiatief.
Rookvrije school
De gezondheid van onze kinderen staat voorop. Kinderen moet rookvrij kunnen opgroeien. Met ingang van 1 januari 2021 is het verplicht een rookvrij schoolplein te hebben. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten. Daarom is ook ons schoolplein rookvrij.