In groep 1 t/m 3 hebben de leerlingen een basis gelegd voor de midden- en bovenbouw. In groep 4 t/m 8 wordt doelgericht gewerkt aan leerdoelen die passen bij de ontwikkeling van de leerlingen in de groep. Omdat we zo veel mogelijk willen aansluiten bij wat leerlingen nodig hebben kan het zijn dat leerlingen buiten de eigen jaargroep onderwijs krijgen, passend bij hun niveau. Op dit moment gebeurt dit voor rekenen, spelling, taal en begrijpend lezen.
Taalonderwijs
Binnen het taalonderwijs worden leerlijnen gevolgd. In deze leerlijnen staan verschillende doelen centraal waarvan het streven is dat zoveel mogelijk kinderen deze doelen behalen. Deze doelen zijn ingedeeld in 6 deelgebieden:
Taalbegrippen (synoniem, context etc.)
Mondelinge taalvaardigheid (gesprekken, luisteren, spreken en presenteren)
Woordenschat (aansluitend bij verschillende thema’s)
Leesonderwijs
Binnen het leesonderwijs onderscheiden we de volgende vormen: technisch lezen, begrijpend lezen en leesbeleving.
Technisch- en begrijpend lezen
Bij technisch lezen gaat het om het snel lezen van woorden of een tekst. Bij het onderdeel begrijpend lezen gaat het erom dat je begrijpt wat je leest, informatie weet te vinden en kunt verwerken.
We lezen klassikaal, zelfstandig, in duo’s en in groepjes. In kleine groepjes wordt gezamenlijk een boek gelezen met de hulp van een leerling uit een hogere groep.
Leesbeleving
We vinden het heel belangrijk dat leerlingen lezen ook leuk vinden. Met het onderdeel leesbeleving willen we het leesplezier bevorderen en interesse wekken voor kinderboeken en poëzie. Om dit te bereiken beschikken we over een uitgebreid aanbod aan actuele kinderboeken, strips, kranten, activerende boeken en informatieboeken.
Ieder jaar besteden we aandacht aan de Kinderboekenweek, het Voorleesontbijt en de voorleeswedstrijd. Doel is om het kinderboek te promoten. Er wordt dan een schrijver uitgenodigd om te vertellen over het schrijven van boeken en voor te lezen. In de hal is een bibliotheek waar kinderen boeken kunnen kiezen om zelfstandig te lezen.
Ook wordt er in alle klassen voorgelezen, zodat kinderen kennismaken met verschillende genres en schrijvers. Iedere groep heeft een groepspas van de Bibliotheek. Daarnaast zorgt de bibliotheek Noord Oost Veluwe ervoor dat onze boeken steeds worden aangevuld met actuele boeken.
Handschriftontwikkeling
Behalve dat we leerlingen leren duidelijk te schrijven is er binnen het schrijfonderwijs ook veel aandacht voor de verschillende schrijfstijlen. De kleuters maken al kennis met letters en cijfers en maken zelfs al schrijfpatronen. Vanaf groep 3 gaan we dan verder met schrijfpatronen, schrijfletters en letterverbindingen. Als leerlingen in staat zijn woorden te schrijven, maken we de stap naar het schrijven van zinnen en het samenstellen van verschillende teksten. Binnen ons schrijfonderwijs hebben we ook aandacht voor creatief schrijven. Leerlingen schrijven bijvoorbeeld verhalen, opstellen en gedichten.
Rekenonderwijs
Binnen het rekenonderwijs worden (net zoals bij taal) leerlijnen gevolgd. In deze leerlijnen staan verschillende doelen centraal waarvan het streven is dat zoveel mogelijk kinderen deze doelen behalen. Deze doelen zijn ingedeeld in een aantal deelgebieden:
Getalbegrip
Optellen en aftrekken
Vermenigvuldigen en delen
Breuken, procenten en kommagetallen
Meten en meetkunde
Tijd en geld
Tabellen en grafieken
Binnen deze deelgebieden is aandacht voor hoofdrekenen (automatiseren), schattend rekenen, gebruik van rekenmachine en combinaties van berekeningen.